expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Co musí obsahovat povinná výbava do auta v roce 2023?


Pro vaši bezpečnost, klid na duši i pro splnění zákonných povinností musíte mít v autě při jeho používání na cestě povinnou výbavu. Na rozdíl od minulosti se mnoho věcí změnilo, některé součásti už nejsou povinné, jiné naopak přibyly nebo mají nové podmínky. Co všechno v autě mít musíte a co se vám navíc bude hodit?



Pro bezpečnost: lékárnička, trojúhelník i reflexní oděv

Základem povinné výbavy v autě je lékárnička. Zde je třeba si dát pozor na častou chybu, musí jít o autolékárničku, ne o lékárničku určenou pro motocykly.

Na rozdíl od minulosti platí, že nově se už nedívá na dobu její expirace, která je standardně 4 roky. V případě, že máte v autě lékárničku, která je starší, nemusíte ji vyhazovat, pokud je její obsah komplexní, nerozbalený a nepoužitý.

Druhou částí povinné výbavy musí být výstražný trojúhelník. I v tomto případě platí, že se musí jednat o homologovaný a funkční reflexní trojúhelník, který musí být v ochranném obalu, nebo pokud obal nemáte, musí být jinak zajištěn vůči poškození. V případě poruchy nebo nouzového stání jste povinen jej použít.

Nezapomeňte, že pro jeho použití platí zvláštní pravidla ve městě, mimo města a na dálnici. Standardně je třeba trojúhelník umístit na pravém okraji vozovky minimálně 50 metrů před vozidlem, na dálnici je tato vzdálenost minimálně 100 metrů.

Třetí součástí povinné výbavy je bezpečnostní reflexní oděv. Může jít o kalhoty, bundu, plášť nebo vestu, vyhláška v tomto nestanovuje konkrétní druh. Platí však, že oděv může mít jen jednu ze tří schválených fluorescenčních barev a to žlutou, červenou nebo oranžově červenou. Musí být také v dosažení ze sedadla řidiče.

Náhradní kolo is pneumatikou? Ano i ne

Zatímco výše vyjmenované věci zná většina motoristů z povinné výbavy iz minulosti, následující řádky možná většinu z vás překvapí. Vyhláška o provozu vozidel v silničním provozu totiž stanoví povinnost mít v autě náhradní kolo.

Ano, přesně tak, součástí povinné výbavy pro osobní motorová vozidla musí být náhradní disk s obutou pneumatikou předepsaného druhu, typu a rozměru.

Spolu s náhradním kolem musíte s sebou mít i výbavu nezbytnou pro jeho výměnu, neboli zvedák , klíč na matice a v případě potřeby i náhradní šrouby kol. Pochopitelně, vyhláška zná i výjimky z této povinnosti, které se týkají jak osobních motorových vozidel, tak městských autobusů nebo nákladních vozidel.

Pokud se jedná o osobní vozidla, povinnost mít s sebou rezervní kolo neplatí, pokud máte na autě obuté pneumatiky s technologií, která umožňuje jízdu i po defektu, čili tzv. . Run-flat. Pneumatiky zároveň musí být vybaveny indikací defektu.

Druhou výjimkou je situace, pokud s sebou máte jako součást doplňkové výbavy vozidla prostředky na opravu poškozené pneumatiky bez nutnosti její demontáže. Jedná se typicky o speciální spreje, které dokáží po aplikaci přes vzduchový ventil pneumatiky vytvořit v jejím nitru film, který zacelí defekt a umožní její dočasné použití.

Správné obutí od 15. listopadu do 15. března

Pokud jde o pneumatiky, nejen u nás platí povinnost použít v zimním období pneumatiky s dezénem uzpůsobeným pro jízdu při nízké teplotě, na sněhu nebo na ledě. Vyhláška, která se týká území České republiky, tuto povinnost ukládá v období od 15. listopadu do 15. března, ale i se specifikováním podmínek použití pneumatik.

Základní podmínkou, která se týká osobních motorových vozidel do 3,5 tuny, je podmínka souvislé vrstvy sněhu, ledu nebo námrazy na vozovce.

V praxi to tedy znamená, že pokud se nebudete v zimním období pohybovat vozidlem po silnici, která je zasněžená, je na ní led nebo námraza, nemusíte mít na auta obuté zimní pneumatiky. Třeba si však uvědomit, že to s sebou přináší i rizika.

Ty se týkají zejména vaší bezpečnosti, stability při ovládání vozidla a brzdné dráhy. Pokud to je tedy i jen trochu možné, je lepší zimní pneumatiky používat a to i tehdy, pokud si myslíte, že ve vašem regionu či městě námraza, led nebo sníh nehrozí. Zimní směs a zimní dezén jsou totiž speciálně uzpůsobeny i pro nízkou teplotu pod 7 °C.

Vyhláška dále stanoví, že v zimních podmínkách je nutné mít zimní obutí na všech nápravách, nejen na té hnací. Pozor si dejte i na minimální povinnou hloubku dezénu, zatímco u letních platí hodnota 1,6 mm, u zimních je to více, až 3 mm.

Co není nutné, ale doporučujeme mít ve výbavě

Na rozdíl od minulosti dnes již vyhláška nestanovuje povinnost mít s sebou náhradní žárovky a pojistky. Pokud ale máte starší auto, které ještě není vybaveno LED světly, měli byste tyto náhradní komponenty mít raději vždy s sebou.

Nejen pro vás, ale i pro pomoc druhým je dobré, bude-li součástí výbavy tažné lano, nikdy nevíte, komu budete potřebovat pomoci nebo kdy se sejde vám.

Obzvláště v zimním období platí, že byste měli mít ve výbavě i škrabku na led, rozmrazovač na okna, smetáček na očištění karoserie od sněhu nebo sněhové řetězy. To poslední může být dokonce i povinné, na více cestách v horských oblastech u nás i v zahraničí uvidíte značku, která použití zimních řetězů přikazuje.

Celoročně se vám bude také hodit hasicí přístroj, který může zachránit majetek i životy. Dnes lze koupit speciální hasicí přístroje přesně do auta, které jsou praktické, rozměrově skladné a mají jednoduché ovládání pro rychlé spuštění hašení.

Jako doplňkovou výbavu doporučujeme mít v autě také startovací kabely. I v tomto případě platí, že se budou hodit nejen v zimě, kdy je riziko vybití baterie vyšší, ale v každém ročním období. Nezapomeňte mít s sebou ani formulář pro záznam o dopravní nehodě, nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit a to i při menších „ťukancích“.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 04.09.2024

100%
Vše ok
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 22.08.2024

100%
  • + Rychlost, flexibilita, ochota
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 28.08.2024

100%
Uspořádaná nabídka, příznivé ceny, rychlá reakce na objednávku
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku